top of page

Onbeperkt hooi?

Vele paardeneigenaren zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is dat paarden 24/7 beschikking hebben over hooi. Momenteel wordt er veel aandacht besteed aan het spijsverteringssysteem van een paard en dat paarden die te weinig ruwvoer binnen krijgen een grote kans hebben op maag-darm problemen. Maar is de oplossing dan om ze onbeperkt toegang te geven tot hooi?



Spijsvertering van een paard


Voor de spijsvertering van een paard is het niet enkel van belang om voldoende mogelijkheid te hebben tot bewegen maar het is ook belangrijk dat ze doorgaans de mogelijkheid hebben om kleine porties vezelrijk voer op te nemen. Een paard moet de mogelijkheid hebben om 24/7 door te kunnen kauwen. Niet alleen produceren zij hierdoor speeksel die als functie heeft om maagzuren te neutraliseren, maar het is ook essentieel voor een goede spijsvertering.

Het is belangrijk voor onze paarden om 1,5kg per 100kg lichaamsgewicht aan hooi te krijgen. Maar wat gebeurt er als onze paarden er niet 24 uur mee doen? Een optie is om ze vaker op een dag kleinere porties te geven zodat ze niet te lang zonder hooi staan, maar wat als dit niet haalbaar is? Moet je ze dan gewoon maar meer hooi geven? In de praktijk eten onze paarden meer dan de norm als wij ze toegang geven tot onbeperkt hooi. Niet alleen worden sommige paarden te dik maar het kost ons meer geld en wij hebben meer mest om op te ruimen. Dit lijkt mij toch niet helemaal de bedoeling.



Hooi vs ruwvoer


Een belangrijke misconceptie is vaak dat men denkt dat het altijd beschikken over ruwvoer hetzelfde inhoudt als het geven van onbeperkt hooi. Wat is ruwvoer precies?


“Ruwvoer zijn voedermiddelen met een vezellengte van ca. 8 mm. Voedermiddelen zoals gras, hooi, luzerne, snijmaïs en stro zijn dus ruwvoeders. ” www.voervergelijk.nl


Hoeveel extra ruwvoer je moet verstrekken naast je standaard hoeveelheid hooi zal afhankelijk zijn van in welk type huisvesting je paard staat. Als je paard toegang heeft tot een weiland (ook in de winter) zou dit al inhouden dat het niet erg is als ze even geen hooi hebben. Ze kunnen immers scharrelen en zoeken naar gras. Let op dat je je hooi hoeveelheid aanpast als je paard beschikking heeft tot vers gras (voorjaar/zomer). Als je paard langere tijd in een (zand)paddock staat is het van belang dat hij beschikking heeft over ruwvoer. Ruwvoer geven in de paddock zou ideaal zijn maar het wordt niet altijd gewaardeerd door de staleigenaar. Overleg met je staleigenaar de verschillende manieren om ruwvoer in de paddock te verstrekken. Als je paard op stal staat is het belangrijk om te kijken op welke bodembedekking hij staat. Als hij op stro staat zal je je minder snel zorgen moeten maken dan als je paard op vlas/mot staat. Het zou een idee zijn voor paarden die op vlas staan om ze toch wat stro te vertrekken naast voldoende hooi.



Langzamere hooiopnamen


De meeste paarden die hun hooi portie in één keer krijgen doen daar maar een paar uurtjes mee in plaats van de 15 uur dat ze ermee zouden moeten doen. Ook is het niet echt natuurlijk voor een paard om een berg hooi te krijgen. Paarden zijn van nature gemaakt om hun voedsel te zoeken en kleine beetjes te eten terwijl ze lopen.


Als je niet de mogelijkheid hebt om kleine porties aan je paard te geven verdeeld over 24 uur dan kan het handig zijn om naar andere mogelijkheden te kijken. Eén van de mogelijkheden is om je paard hooi te geven uit een hooinet. De mazen van de hooinetten komen in verschillende maten waardoor een paard er makkelijk of wat moeilijker uit kan eten. De manier waarop je een hooinet ophangt kan ook verschil maken in moeilijkheidsgraad. Een hooinet dat strak langs een wand is gemonteerd is makkelijker uit te eten dan een hooinet dat loshangt zonder dat hij tegen een wand aan kan komen. Sommige paarden kunnen gefrustreerd raken als een hooinet te kleine mazen heeft. Een idee kan zijn om je paard een hooinet aan te bieden met grote mazen (voor de grote trek) en ernaast eentje met kleine mazen waar hij langer mee doet. Door hooinetten op verschillende hoogtes te hangen kan je je paard ook uitdagen. Als je af en toe zijn hooinet bijvoorbeeld hoog hangt zal hij moeten strekken om erbij te komen, dit doen ze ook als ze blaadjes uitbomen eten. Let wel op dat een paard voornamelijk van de grond eet en het beste is om je hooinetten de meeste tijd zo laag mogelijk te houden.



Onbeperkt ruwvoer?


Vanuit de natuur zijn paarden gemaakt om energie te besparen, ze weten immers nooit wanneer ze op de vlucht moeten slaan. Voor paarden die buiten staan met hooi en water naast elkaar zal het soms wel belangrijk kunnen zijn om hen te motiveren om te bewegen. Als de paarden veel ruimte hebben kan je dit doen door te zorgen dat het ruwvoer op verschillende plekken te verkrijgen is. Als je paarden in de winter 24/7 buiten staan, kan je ook zorgen dat ze enkele uren geen hooi hebben waardoor ze gemotiveerd zijn om wat te gaan scharrelen opzoek naar grassprietjes. Ook is het een mogelijkheid om te zorgen dat het water en het hooi zover mogelijk uit elkaar liggen. Paarden die op stal staan hebben niet de mogelijkheid om zelf te kiezen wanneer ze bewegen en hebben in hun kleine ruimte vrij weinig te doen. Om verveling tegen te gaan zijn wij een grote voorstander om ze 24/7 toegang te geven tot ruwvoer.


Onbeperkt ruwvoer lijkt ons dus wel verstandig voor paarden. Onbeperkt ruwvoer staat niet gelijk aan onbeperkt hooi en het is belangrijk om te kijken in welke vorm van huisvesting je paard staat. Op basis hiervan kan je gaan kijken hoe je zijn hooi het beste kan aanvullen met ruwvoer zodat je paard altijd iets te knabbelen heeft.



3.872 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page