Natte hoefjes? Ja, bij ons wel!

Afgelopen jaar zijn wij veel bezig geweest met het onderwerp: Hoe houden wij de huisvesting van onze paarden droog en betaalbaar?

In het begin hebben we ons gefocust op de mogelijkheden om te zorgen dat er zoveel mogelijk oppervlakte droog blijft en je uiteindelijk minder water hebt op het erf. De tips die binnen kwamen waren onder andere drainagesystemen, kunststof roosters, ophogen door middel van zand aanvoeren of zand keren en verharden.


De aangeboden opties klinken in eerste instantie als oplossingen, totdat men zich realiseert hoeveel werk er moet gebeuren en welke kosten dat met zich meebrengt. Voor deze opties is het belangrijk dat het stuk dat je wilt verbeteren goed wordt voorbereid. Dit is ongeacht welk systeem je kiest en op welke soort ondergrond je zit. De conclusie, zoals waarschijnlijk veel van jullie al weten, is dat het merendeel van deze opties een behoorlijke kostenpost met zich meebrengt, vooral voor de hobbyisten onder ons. Wij gunnen allemaal onze paarden zoveel mogelijk droge ruimte. De verbeteringen zullen hierdoor vaak op een groot oppervlakte plaats moeten vinden waardoor veel van de hierboven genoemde opties helaas onbetaalbaar worden.

Niet alleen zijn de kosten vaak een probleem; een klacht die wij veel horen is dat mensen veel geld hebben geïnvesteerd, maar dat uiteindelijk het probleem zich heeft verplaatst. Je hoogt een stuk op waardoor een ander stuk (dat daarvoor wel droog bleef) ineens helemaal nat is. Velen krijgen het gevoel van dweilen met de kraan open.


De paarden van PP Buitenkans hebben ons echter een optie laten zien waar wij niet eerder aan gedacht hadden. In hun paddock hebben zij in de afgelopen twee jaar heuvels en dalen gelopen. Stukken van de paddock zijn hoog en andere stukken zijn lager. Toen het had geregend zagen wij dat de lage stukken vol met water waren en de hoge stukken droger bleven. Dit is uiteraard logisch aangezien water altijd het laagste punt zoekt.


De lage punten waren groot, waardoor je een groot oppervlakte krijgt dat nat blijft. Dus wij dachten, wat zou er gebeuren als we de natten stukken verder zouden uitgraven in plaats van de natten stukken op te hogen?  Ja echt waar, juist het uitgraven van de natte stukken kan een interessante oplossing bieden. Het voordeel is dat het minder geld kost, omdat je geen materialen van buitenaf hoeft aan te voeren en je gebruikt wat je op het erf hebt. Handig is wel als je een loonwerker hebt in de buurt die je een paar uurtjes kan helpen met een kraantje (kosten loonwerker zitten tussen de 40 en 60 euro per uur). In Nederland zal er vaak in de winter veel regen vallen en zullen wij vrijwel altijd te maken hebben met een natte periode. In plaats van hier tegen te vechten en oplossingen te zoeken hoe wij onze grond minder nat kunnen maken, gaan wij nu onderzoeken hoe wij het water in goede banen kunnen leiden. Door middel van goed te kijken hoe het weiland en de paddock lopen en door goed op te letten wanneer het nat is, kun je zien waar op jouw erf het meeste water zich verzamelt. In plaats van dat op te hogen, ga eens kijken of het een mogelijkheid is om het juist nog iets dieper te maken zodat het meer water zou kunnen opvangen. Ook zou je brede sloten (ongeveer twee meter breed) kunnen maken in je paddock waardoor je het water naar een bepaald punt leidt. Alle grond/zand die je eruit graaft, kun je vervolgens weer terug leggen op de hogere stukken waardoor er meer kans is dat deze nog droger blijven. Of je kunt er ook een mooie heuvel van maken voor de paarden.  

Het leuke is ook nog hoe meer heuvels en dalen je maakt in je land, hoe leuker de paarden het vinden! In de natte periodes hebben zij de grootste lol met spetteren in de natuurlijk ontstane vijvers. In de droge periodes kunnen ze rollen in de kuilen of uitwaaien op de heuvels. Bij PP Buitenkans zijn wij al begonnen met dit experiment en zullen wij komende maand nog een paar werkzaamheden laten uitvoeren. Ons weiland loopt uit zichzelf af naar de zijkanten. Wij hebben aan de laagste kant een ‘sloot’ van 5 meter breed en 40 cm diep uitgegraven. Dit hebben wij opnieuw ingezaaid en afgezet voor de winter, aangezien het idee is dat het erg nat wordt ;). In de zomer als het droog is kunnen de paarden ook dit stuk gras erbij krijgen. Zo heeft het een dubbele functie.

Aankomende maand zullen wij meer reliëf aanbrengen in de paddock van de paarden. Wij zullen jullie op de hoogte houden met foto’s! PP Buitenkans werkt met een extra uitdaging. Zij zitten op grond met een bestemming archeologisch waarde. Dit houdt in dat het door de gemeente niet is togestaan om zonder vergunning meer dan een halve meter te graven. Wij zullen hier rekening mee houden en willen wij er iedereen op attenderen dat voordat je werkzaamheden begint het belangrijk is om na te gaan wat de bestemming van je grond is en welke beperkingen er mogelijk zijn.


1.200 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven