top of page
equine visions paarden paddock paradise paardvriendelijke huisvesting

HUISVESTING

Maak gebruik van wat je hebt en doe wat je kunt

Voor zowel bedrijven als particulieren staat de deur open om mijn expertise in te schakelen voor advies over paardvriendelijke huisvesting. Elk project heeft zijn eigen unieke karakter, en ik koester de mogelijkheden die de locatie te bieden heeft. Hierbij hecht ik veel waarde aan de visie van mijn klanten en samen werken we creatief aan een prachtig plan. Ik neem in overweging wat bestaande gebouwen, gemeentelijke bestemmingsplannen en de algehele indeling van het terrein met zich meebrengen.

Geen project is voor mij te klein of te groot. Ik ben bekwaam in het onderzoeken van bestemmingsplannen en indien nodig het leggen van contacten met de gemeente. Indien gewenst, kan ik eveneens de leiding nemen over een project en ervoor zorgen dat het wordt uitgevoerd volgens jouw wensen. Samen creëren we een oplossing die perfect aansluit bij jouw behoeften.

IMG_6557 (2).JPG

GROEPSHUISVESTING: ‘Huisvesting in Beweging’


In mijn visie valt elke situatie waarin twee of meer paarden permanent samen zijn onder groepshuisvesting. De hedendaagse diversiteit aan termen en verschillende soorten groepshuisvestingen kan soms verwarrend zijn, met alle voorschriften die bij een specifiek type huisvesting horen (zoals paddock paradise, HIT-actief).

 

Hoewel ik natuurlijk voldoe aan de minimale welzijnsnormen, hanteer ik geen strikte regels. Mijn ervaring heeft me geleerd dat het perceel en de bestaande elementen (gebouwen, oppervlakte, landschap, begroeiing) leidend zijn voor het eindresultaat. Of er nu een track aanwezig is of een voerstation, mijn focus ligt op vrije keuze voor de paarden en het stimuleren van beweging. Om die reden noemen we het 'huisvesting in beweging'.

Een treffend voorbeeld is Paardenpension Buitenkans, waar zowel een grote kudde van 15 paarden als verschillende kleinere groepjes van 2 tot 5 paarden gehuisvest zijn, waaronder hengsten.

equine visions paarden paddock paradise paardvriendelijke huisvesting
IMG_6450 (2).JPG

INDIVIDUELE HUISVESTING
 

Hoewel ik ten alle tijden zal blijven benadrukken hoe belangrijk het is om paarden zoveel mogelijk een sociaal leven te bieden, begrijpen we dat er situaties kunnen zijn waarin bepaalde paarden een deel van de tijd apart moeten staan. Dit kan voortkomen uit verschillende voerbehoeftes vanwege factoren zoals leeftijd, stofwisseling, of specifieke voedingsbehoeften. Een gepersonaliseerde aanpak is hierbij essentieel, waarbij het welzijn van elk individueel paard voorop staat.

Het is mijn overtuiging dat de minimale norm van 16m2 per paard te beperkt is om optimaal comfort en beweging te garanderen. Ik hecht er sterk aan dat paarden te allen tijde een vrije keuze hebben, ongeacht of ze binnen of buiten willen zijn, willen bewegen in stap, draf of galop, en altijd toegang hebben tot sociaal contact. Dit draagt bij aan hun fysieke en mentale welzijn.

Het doel is om een omgeving te scheppen waarin elk paard zich comfortabel voelt, de bewegingsvrijheid heeft die het verdient, en waarbij sociale interactie niet in het geding komt. Door deze aanpak te hanteren, kunnen we een evenwicht vinden tussen individuele vereisten en het welzijn van de gehele kudde.

HENGSTEN HUISVESTING
 

Hoewel momenteel veel hengsten geen sociaal contact ervaren, ben ik van mening dat het mogelijk is om hengsten sociaal te huisvesten. Ik ben zelf al jaren een levend voorbeeld van deze overtuiging. Het huisvesten van hengsten vergt echter een meer gedetailleerde aanpak dan bij andere paarden en niet elke locatie zal geschikt zijn.

 

Door de vaak langdurige periodes waarin veel hengsten (jarenlang) solitair worden gehouden, is het noodzakelijk om hen eerst opnieuw te socialiseren voordat ze worden geïntroduceerd bij andere paarden. Dit proces van socialisatie is van uiterst belang (zie ook socialisering). Daarnaast moet de omgeving qua faciliteiten geschikt zijn voor het huisvesten van hengsten.

Gezien het feit dat er een aanzienlijk tekort is aan paardvriendelijke hengstenhuisvesting, sta ik met genoegen klaar om pensions te ondersteunen die de uitdaging aan willen gaan om deze verandering te omarmen. Ik bied mijn hulp graag aan en kom kosteloos (excl. reiskosten) langs voor een kennismakingsgesprek, waarin we de mogelijkheden tot huisvesting van hengsten kunnen bespreken. Het doel is om een gezonde, harmonieuze en sociaal stimulerende omgeving te creëren voor deze prachtige dieren, waarin hun natuurlijke gedrag tot uiting kan komen en ze het welzijn ervaren dat ze verdienen. Samen kunnen we onderzoeken hoe we jouw locatie kunnen transformeren tot een ideale omgeving voor het sociaal huisvesten van hengsten, en zo een waardevolle bijdrage leveren aan het verbeteren van het leven van deze prachtige dieren.

bottom of page