top of page
equine visions paarden paddock paradise paardvriendelijke huisvesting

HUISVESTING


Maak gebruik van wat je hebt en doe wat je kunt

Voor zowel bedrijven als particulieren is het mogelijk om advies bij mij te vragen omtrent paardvriendelijke huisvesting. Elk project is uniek en ik werk graag met wat de locatie al te bieden heeft. Ik hou rekening met bestaande gebouwen, bestemmingsplannen van de gemeentes en de algemene indeling van het erf.


Geen project is te klein of te groot voor mij. Ik kan voor jou 3D tekeningen maken en/of bestemmingsplannen nagaan (indien nodig contact met de gemeente hebben). Indien gewenst kan ik ook de leiding over een project en zorg ik dat het uitgevoerd wordt zoals jij dat wilt.
 

Ik BEN GESPECIALISEERD IN DE VOLGENDE TYPE HUISVESTING:

equine visions paarden paddock paradise paardvriendelijke huisvesting

GROEPSHUISVESTING: ‘Huisvesting in Beweging’

Twee of meer paarden die altijd samen staan valt voor ons onder groepshuisvesting. Tegenwoordig zijn er zoveel termen en verschillende soorten groepshuisvestingen en allemaal regels waar je aan behoort te voldoen om een bepaalde type huisvesting te hebben (bijvoorbeeld paddock paradise, hit actief). Hoewel ik uiteraard aan minimum welzijnsnormen houd, heb ik geen vaste regels. Ik heb gemerkt dat het perceel en de al bestaande elementen (gebouwen, oppervlakte, landschap, begroeiing) leidend zijn voor het uiteindelijke resultaat. Het maakt mij dan ook niet uit of er wel een track is of een voerstation zolang de paarden een vrije keuze hebben en de beweging gestimuleerd wordt. Daarom noemen wij het 'huisvesting in beweging'.
Een mooi voorbeeld is Paarden Pension Buitenkans. Zij hebben zowel een grote kudde van 15 paarden als verschillende kleinere groepjes tussen de 2 en 5 paarden.

equine visions paarden paddock paradise paardvriendelijke huisvesting

INDIVIDUELE HUISVESTING

Hoewel ik altijd paardeneigenaren zal blijven adviseren om paarden zoveel mogelijk een sociaal leven te geven, kunnen wij ons voorstellen dat er paarden zijn die een deel van de tijd apart moeten staan (o.a. door verschillende voerbehoeftes of rust). De minimumnorm van 16m2 per paard vind ik te klein en ik wil dat paarden altijd een vrije keus hebben (binnen of buiten staan, lopen of stil staan). Van een lege schuur tot bestaande stallen kijk ik graag met je mee hoe het mogelijk is om individuele uitloopstallen te creëren voor de paarden.

IMG_6626.JPG

HENGSTEN HUISVESTING

Hoewel vele hengsten momenteel geen sociaal contact hebben, geloof ikj dat het mogelijk is om hengsten sociaal te huisvesten en ben ik ook een voorbeeld hiervan. Het (sociaal) huisvesten van hengsten luistert wel een stuk nauwer dan andere paarden en niet elke stal zal hier geschikt voor zijn. Vooral omdat vele hengsten (jaren) alleen staan, is het belangrijk om ze eerst weer te socialiseren voordat je ze bij andere paarden zet (zie socialisering). Ook dient de stal geschikt te zijn qua inrichting voor hengsten (denk o.a. aan niet te veel wisselingen van paarden en huisvest geen merries vlak ernaast).
Aangezien er een te groot tekort is aan paardvriendelijke hengstenhuisvesting, help ik  graag stallen die het willen wagen om een overstap te maken. Ik kom graag gratis langs voor een kennismaking en om de mogelijkheden te bespreken.

bottom of page