top of page

Socialiseren, waarom?

Paarden zijn geboren om samen te zijn. De noodzaak van sociaal contact wordt helaas door velen nog onderschat. Niet alleen dat paarden met elkaar kunnen snuffelen, maar ook daadwerkelijk met elkaar kunnen zijn wanneer ze dat willen is voor vele paardeneigenaren helaas nog geen prioriteit. Equine Visions gelooft dat elk paard een sociaal leven kan hebben.

Staat er bij jou op stal ook dat ene paard dat niet met andere paarden kan staan omdat hij 'levensgevaarlijk' is? Vaak staat het paard alleen of soms met een ander paard dat er wel mee kan staan. Vroeger heb ik zelf nooit zo’n paard gehad. Ik heb al 14 jaar lang een onderdanige merrie die sociaal aardig handig was en hierdoor waren verhuizingen nooit een probleem. Wel kan ik mij herinneren dat eigenlijk op elke stal waar ik heb gestaan altijd wel minstens één paard was met een behoorlijk slechte reputatie ten aanzien van andere paarden. Ik stond er toen niet zo bij stil. Natuurlijk vond ik het wel sneu dat het paard alleen stond, maar eerlijk is eerlijk, als zo’n paard echt gevaarlijk is voor anderen dan snapte ik wel dat je niet zomaar jouw paard opoffert als gezelschap. Cru gezegd het was ook eigenlijk niet mijn probleem.

In de afgelopen jaren is mijn kijk op sociaal gevaarlijke paarden toch wel behoorlijk bijgedraaid. Op mijn stal (Paarden Pension Buitenkans) heb ik regelmatig introducties van nieuwe paarden meegemaakt in een bestaande kudde. Het is fascinerend om te zien dat net als bij mensen sommige paarden sociaal een stuk handiger blijken te zijn dan anderen. Bij vele van de paarden die toch moeite hebben met de introductie in de kudde, blijkt het toch deels te kunnen verklaren uit hun sociaal verleden. Bijvoorbeeld paarden die een tijd alleen hebben gestaan of langere tijd met maar een en hetzelfde paard. Paarden die veel zijn verhuisd of een hele lange transport hebben meegemaakt. Paarden die enkel met hun eigen geslacht hebben gestaan en ineens in een gemengde kudde komen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden die wij hebben meegemaakt waarbij wij hebben gezien dat de introductie met een nieuwe groep moeizamer gaat dan bij andere paarden. Tot nu toe is bij ons ook gebleken dat het feit dat het paard een merrie, ruin of hengst is minder relevant is dan waar ze vandaan komen en hoe ze in het verleden zijn gehuisvest.

Voor ons toch een hele eye-opener en weer een bevestiging dat wij als mensen niet moeten onderschatten wat huisvesting met onze paarden kan doen. Bij Paarden Pension Buitenkans werken wij altijd met een introductiebeleid, dit vooral omdat je eigenlijk nooit weet wat je in huis haalt. Wij kiezen er meestal voor om de nieuwe paarden gescheiden met een stroomdraadje naast de bestaande kudde te zetten. Dit kan één week zijn, maar in sommige gevallen kan het ook langer duren. Het is dan al erg leuk om de paarden te

observeren. Sommige nieuwe paarden willen meteen al kennismaken met de bestaande kudde en staan vooraan het draad te wachten. Andere paarden staan toch liever achter in hun afgezette stukje en wachten het rustig af totdat niet alle paarden voor het draad staan. Die willen wel kennismaken maar liever niet met zoveel paarden tegelijkertijd. Ook hebben wij weleens gehad dat paarden vrijwel meteen ruzie maakten, dan zijn wij wel altijd dankbaar dat er een draadje tussen zit zodat ze elkaar niet kunnen verwonden. Als je de paarden goed in de gaten houdt kun je zien wanneer ze eraan toe zijn om bij de kudde te gaan. Uiteraard is het geen garantie voor succes en hebben wij in het verleden paarden gehad die hun draai in de kudde helaas niet konden vinden. Bij de meeste blijkt er toch een goede verklaring voor te zijn vanuit hun verleden.

In de afgelopen jaren ben ik niet alleen bezig geweest met het introduceren van nieuwe paarden in bestaande kuddes maar heb ik ook twee hengsten mogen begeleiden om weer contact te hebben met andere paarden. Dit waren voor mij extreme gevallen, beide paarden hadden langere tijd geen sociaal contact meer gehad. Vele mensen zeggen dat paarden de spiegels zijn van onze ziel en ze ons op vele persoonlijke vlakken kunnen

helpen. Het was voor mij een mooie reis om te ontdekken dat wij als mens ook de paarden kunnen helpen om weer paard te zijn. Een van de hengsten, 7 jaar en zonder sociaal verleden, staat na twee jaar te hebben getraind samen met vier andere ruinen. De andere hengst, de laatste paar jaar zonder sociaal contact, die best agressief kon reageren op andere paarden staat nu na een paar maanden training samen met twee pony’s en naast andere vier ruinen en een hengst.

De vraag die dan mogelijk bij sommige mensen opkomt is: 'Wat is de toegevoegde waarde om paarden sociaal te houden?' Uiteraard weten we allemaal dat paarden van oorsprong kuddedieren zijn en geboren zijn om met andere paarden te leven. Maar hoe kan het dan dat (sommige) paarden er schijnbaar genoegen mee kunnen nemen met beperkt sociaal contact? Wij geloven niet dat er paarden zijn die niet met andere paarden willen zijn. Ook al kan het soms zo lijken, is er vaak een onderliggende oorzaak waardoor deze paarden niet weten hoe ze zich moeten gedragen in het bijzijn van soortgenoten. Dit kan resulteren in gestoord gedrag zoals bijvoorbeeld agressief, angstig of buitensporig druk gedrag. Ook

hebben wij gezien dat andere paarden zich mogelijk ook niet weten te gedragen in het bijzijn van een sociaal gestoord paard. Dan kan je je voorstellen dat deze paarden samen mogelijk tot problemen zal leiden, maar dit betekent niet dat een paard niet met anderen wil zijn. Een bijkomend voordeel dat wij hebben ondervonden met onze hengsten te socialiseren is dat ze nu veel rustiger zijn in de omgang en beter weten om te gaan met paarden in de omgeving. Dan komt bij ons al snel de vraag naar voren: “Zijn hengsten zo gevaarlijk en onberekenbaar of maken wij ze als mens zo door het sociale isolement dat wij hen opleggen?"


Staat jouw paard wegens zijn gedrag alleen of ken je een paard dat alleen staat? Volgens ons kan het dus anders. In mijn volgende blog ‘socialiseren, hoe?’ wil ik graag met jullie delen hoe wij het in sommige situaties hebben aangepakt en hoe wij als mensen daarbij hebben kunnen helpen.


Kan je niet wachten tot onze volgende blog en wil je dat jouw paard sociaal contact of zelfs een sociaal leven heeft maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag!

483 weergaven0 opmerkingen
bottom of page