top of page

De WOLF & Paarden

Bijgewerkt op: 15 jun.

Het is vast niemand ontgaan dat er dit jaar veel ophef is over de wolf in Nederland. Op de Veluwe lopen er momenteel enkele roedels rond en de verwachting is dat het er steeds meer worden. Hoewel het prachtige dieren zijn, kan ik mij ook goed voorstellen dat dit veel paardeneigenaren enorme angst inboezemt.

Foto: RTL nieuws Waar het eerst de droom was van iedere paardeneigenaar om met hun geliefde viervoeter nabij een natuurgebied te wonen, is het voor die gelukkige een nachtmerrie geworden. Hoewel Paarden Pension Buitenkans niet in of aan de rand van het bos zit, denken wij ook serieus na over hoe wij het beste de paarden kunnen beschermen.


De wolf beter begrijpen

Een maximum aantal roedels

Momenteel is de wolf in Nederland beschermd en is de overheid niet van plan om in te grijpen. Dit betekent dat er elk jaar steeds meer wolven geboren zullen worden. Onlangs was ik bij een bijeenkomst waar uitleg werd gegeven over de komst van de wolf in Nederland en de voor- en nadelen daarvan. Hoewel het overduidelijk was dat de spreker pro-wolf was, was het zeker de moeite waard om te zijn geweest. Volgens hem is het zo dat niet meer dan een bepaald aantal roedels zich zal vestigen in Nederland vanwege de beperkte beschikbare ruimte. Wolven roedels kruizen niet elkaars territorium. Gelukkig hebben ze ook ontzettend veel ruimte nodig en dus een groot territorium en zal er dus vanzelf een maximum aantal roedels zich in Nederland vestigen.


Geen roedels maar zwervers, hoeveel dan?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en volgens mij is dat helaas ook zo. Want elk jaar worden er toch wolvenpups geboren die ook vanzelf met de tijd groeien tot volwassen wolven. Zij mogen niet voor altijd in de roedel blijven en worden ooit een keer verstoten. Vooral de mannetjes wolven moeten dan opzoek gaan naar een nieuw territorium. Ik schreef net dat er niet meer roedels komen dan er ruimte is, echt het typische Nederland VOL = VOL. Waar gaan ze dan heen? Ze worden niet voor niets zwervers genoemd, want deze wolven gaan opzoek naar een nieuw territorium. Je kan ze daardoor overal vinden als ze op doortocht zijn opzoek naar nieuw leefgebied. Ze zijn op zoek naar ruimte, rust en daar waar voldoende voedsel is. Volgens de kenners zullen ze daarom niet in Nederland blijven. Hoe dan ook zullen ze wel moeten oversteken naar een ander natuurgebied en dat gaat soms over snelwegen, door dorpen en steden.


Wie is er nog veilig?

In theorie zou ik zeggen, niemand. Naar mijn idee heb je hoge en lage risico gebieden. Nee, het is nu niet mijn bedoeling om je nog meer angst in te boezemen! Ik wil een zo realistisch mogelijk beeld krijgen van de situatie waarin ik mij bevind en dan de mogelijkheden bekijken om mij voor te bereiden. Naar mijn idee zou ik zeggen, hoeveel risico je loopt ligt niet enkel aan je locatie maar ook aan welke dieren je houdt en op welke manier.


Je locatie

De meest voor de hand liggende is dat je vlakbij een groot natuur gebied een hoger risico loopt dan als je in een stad woont. Maar wist je dat er ook locaties zijn die langs de routes liggen waar de wolven lopen om van het ene natuurgebied te gaan naar een ander? Als je langs zo'n route zit, loop je naar mijn idee ook hoger risico om een keer een wolf op je erf te hebben.


Welk dier je houdt

In het nieuws hebben wij natuurlijk allemaal gelezen dat een wolf niet enkel schaapjes pakt, maar koe en paard zijn ook al eens voor gekomen. Hoewel een stuk minder vaak, is het zeker niet onmogelijk. Ik kan mij ook wel voorstellen dat een wolf sneller zal kiezen voor een schaap dan een groter dier. Hiermee vallen paarden voor mij onder een laag risico.


Hoe dieren gehouden worden

Ook hier spelen er weer verschillende factoren mee. Je kan je voorstellen dat als je dieren houdt op een kleine oppervlakte, waar ze niet weg kunnen, dat ze een makkelijkere prooi zijn dan als ze veel ruimte hebben. Welke type afrastering je gebruikt zal ook zeker invloed hebben. Als jij je dieren beschermt met een hekwerk van 1.20m hoog met elke 30cm stroomdraad, dan zal een wolf waarschijnlijk sneller ergens anders gaan zoeken naar zijn maaltijd. Hoewel ik persoonlijk mijn twijfels zet bij het advies van BIJ12, dat o.a. 1,20m stroom hoog genoeg is, denk ik wel dat de wolf eerst elders gaat kijken voordat hij zijn best doet. Maar als het elders niet te vinden is, geloof ik ook dat een wolf er overheen kan. Zelfs mijn hond die een stuk kleiner is, kan over 1,20m heen.


Dan nog vooral voor paarden denk ik dat je je risico verlaagt als je zorgt dat ze in kuddeverband leven. Niet alleen overdag, maar dag en nacht. Bij een kudde die al langere tijd samen is, merk je dat ze ook alles samen doen en op elkaar zijn ingespeeld, voelen zich veiliger en zullen assertiever zijn richting een wolf. Het is niet voor niets waarom paarden in het wild in kuddeverband leven, dit heeft grotendeels te maken met veiligheid. Er gaan overigens ook al meerdere filmpjes online rond van 'wilde' paarden die een wolf tegenkomen, ze zijn totaal niet onder de indruk en de wolf vindt de paarden spannend! Vooral als paarden ruimte hebben, voldoende soortgenoten en wisseling in de omgeving, denk ik dat ze nog niet eens zo onder de indruk zullen zijn van een wolf.


Ik heb al eens gezien hoe de paarden achter zwanen aanspringen in de vijver en maaiend op honden afgaan. Uiteraard snap ik dat deze dieren geen wolven zijn, maar we moeten ook niet vergeten dat paarden die gewend zijn om in een kudde te lopen samen sterk staan! Ik denk dat dit het toch een stuk minder, misschien wel helemaal niet, aantrekkelijk maakt voor een wolf. Want vergeet niet, voor de meesten van ons zal de kans het grootst zijn om een zwerver, een enkeling, tegen te komen en niet een roedel.


Kansen nog meer verkleinen door huisvesting?

Bij PP Buitenkans hebben wij voornamelijk grote paarden die in kuddeverband leven en hoewel wij nabij een natuurgebied zitten, zitten we ook langs een 80 km p/u weg. Dit zou naar mijn idee inhouden dat vooralsnog het risico bij ons laag is. Waar wij zeker nog iets mee kunnen is onze omheining en kijken hoe wij het minder aantrekkelijk kunnen maken voor een wolf om bij ons op bezoek te komen.

Ik heb nagedacht met het oog op de toekomst wat ik kan doen om de paarden zo goed mogelijk te beschermen en ook rekening kan houden met de natuur. Met andere woorden, het heeft mij weer creatief in gang gezet om te kijken wat wij kunnen bedenken als oplossing voor de toekomst.

Wij willen kijken of wij door het aanplanten van bomen en struiken, niet alleen een wolf kunnen weren, maar ook verrijking kunnen toevoegen voor de paarden.


Vlechtheggen

Voornamelijk meidoorn en sleedoorn, want paarden zijn hier niet gek op en laten het als het goed is met rust. Ik heb gekozen voor een dubbele rij waarin ik af en toe langs de buitenzijde nog andere bomen en struiken heb geplant die paarden wel erg lekker vinden. Ik hoop dat deze planten ook wat naar binnen groeien zodat de paarden ervan kunnen snacken zonder het helemaal kaal te kunnen eten. Na enkele jaren zal de heg gevlochten kunnen worden en is het idee dat hij ondoordringbaar is. Ook graven zal lastig worden i.v.m. de wortels van de planten. Bovenlangs kunnen we altijd nog stroom houden om het nog minder aantrekkelijk te maken.

Struiken langs bosranden Langs de twee bosranden hebben wij voornamelijk hondsroos, duindoorn, hulst en kruisbes aangeplant. Deze struiken hebben doornen en zal het daardoor hopelijk niet prettig zijn om er doorheen te gaan.

Hondsroos

Duindoorn Wij hebben inmiddels ruim 2500 planten in de grond gezet met dank aan super geweldige vrijwilligers! Wij zijn heel benieuwd hoe dat er over een paar jaar uitziet! Wij denken dat met deze keuze aan planten wij de paarden ook nog eens een plezier doen en het gezond is voor ze. Win-win toch? 😁

561 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page