top of page

Empathie begint bij je paard


Ik ben een paardeneigenaar, maar ik ben geen gewone paardeneigenaar. Mijn reis met paarden heeft me veranderd in een rebel, een rebel met een doel. Een doel om de wereld bewuster en empathischer te maken, te beginnen bij mezelf en mijn paarden.


Laat me jou mijn geheim onthullen: paarden hebben geen luxe nodig. Ze hebben geen glimmende stallen, dure dekens of luxueus zadelkamers nodig. Wat ze wel nodig hebben, zijn simpele dingen: ruimte om vrij te bewegen, voldoende ruwvoer, vrienden, beschutting en de vrijheid om paard te zijn.


Stel je voor dat je een gevangene bent in een donkere cel, met nauwelijks ruimte om te bewegen, laat staan om jezelf te zijn. Dit is helaas de realiteit voor veel paarden. Maar er is een opstand gaande onder paardeneigenaren die begrijpen dat het respecteren van de basisbehoeften van paarden hun welzijn op een radicale manier verbetert. We bieden onze paarden ruimte om 24/7 vrij te bewegen, voldoende ruwvoer die ze samen met vrienden mogen delen en dit verandert alles.


Wat dit onderscheidt van een gewoon verhaal is de opstandige vonk die ontstoken wordt. Als je begrijpt dat paarden gewoon paarden willen zijn, wordt dat begrip een lont voor een explosie van empathie, niet alleen jegens onze hoefachtige vrienden, maar voor alle wezens in deze wereld.


Onze rebelse bewustwording heeft de kracht om de status-quo te ontwrichten.

Laten we even stilstaan bij wat het betekent om een bewust mens te zijn. Bewustzijn gaat verder dan alleen het begrijpen van de wereld om ons heen; het omvat ook het vermogen om diep in onszelf te kijken en onze overtuigingen en gedrag te heroverwegen. Empathisch vermogen is een integraal onderdeel van bewustzijn. Het betekent het vermogen om je in te leven in de gevoelens en behoeften van anderen, of het nu mensen, dieren of de natuur zijn. Een bewust mens begrijpt dat alles met elkaar verbonden is en dat het respecteren van de behoeften van anderen de sleutel is tot het creëren van een evenwichtige, compassievolle wereld. Als paardeneigenaren hebben we ervaren hoe het begrijpen en respecteren van de basisbehoeften van paarden ons empathisch vermogen heeft vergroot en ons bewuster heeft gemaakt. Dit is de kern van onze revolutie: het streven naar een wereld waarin empathie en bewustzijn de norm zijn, niet de uitzondering.

Ik herinner me het moment dat mijn paard voor het eerst in de nacht haar hoeven voelde dansen op het groene gras en de wind door haar manen voelde waaien. Samen met haar vrienden stond ze vredig te eten. Het was een moment van opstandigheid tegen de norm en een herinnering dat vrijheid niet voorbehouden is aan mensen. Verhalen van mede-opstandelingen die vergelijkbare transformaties doormaakten, bewijzen dat het respecteren van de behoeften van dieren een revolutie in ons hart kan ontketenen.


Deze opstand roept op tot een revolutie van educatie en bewustwording. Hoe meer we leren over wat paarden echt nodig hebben, hoe meer de rebelse vonk zich verspreidt. Dit kan leiden tot een radicale verschuiving in ons begrip van dierenwelzijn en menselijk gedrag.


Als je deel wilt uitmaken van deze revolutie, begin dan met educatie. Duik diep in het begrijpen van paardengedrag en welzijn. Zorg voor voldoende beweging, ruwvoer, sociaal contact en beschutting. Laat ze dag en nacht de ruimte hebben om vrije keuzes te maken.


En onthoud dat rebellen geen grenzen kennen.

Mijn boodschap aan jou als echte paardenliefhebber is om je innerlijke rebel te omarmen. Word een bewuste paardeneigenaar, een rebel met een doel. Een doel om niet alleen het leven van je paarden te transformeren, maar ook de wereld om je heen. Dit is een provocerende uitdaging om de status-quo uit te dagen en een revolutie van bewustzijn en empathie te starten.


Durf je mee te doen?

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page