top of page

De gevaren en nadelen van vitaminebrokken en voedingsupplementen in de paardenwereld

Bijgewerkt op: 15 jun.



In de paardenwereld is er een groeiende trend om vitamine- en voedingssupplementen te gebruiken als middel om de gezondheid, prestaties en het welzijn van paarden te verbeteren. In de natuurlijke omgeving grazen paarden van nature op een verscheidenheid aan graslanden en hebben ze toegang tot verschillende kruiden en planten. Deze gevarieerde voeding voorziet hen van een breed scala aan essentiële voedingsstoffen in een natuurlijke balans. Het is van essentieel belang om te begrijpen dat de voedingsbehoeften van paarden het beste worden vervuld door het aanbieden van een dieet dat zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke omgeving ligt.


Helaas lijkt het tegenwoordig vaak de norm te zijn geworden om paarden aanvullende vitamine- en voedingssupplementen te geven, zonder dat dit gerechtvaardigd is. Deze praktijk brengt echter risico's met zich mee die niet altijd meteen zichtbaar zijn. Het (overmatig) gebruik van supplementen kan de natuurlijke balans van voedingsstoffen verstoren en leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn. Het is belangrijk om te beseffen dat het geven van een vitamine- of voedingssupplement eerder de uitzondering dan de regel zou moeten zijn.


Gebruik en toxiciteit:

Het onnodig of ongecontroleerd gebruik van vitamine- en voedingssupplementen kan schadelijk zijn voor paarden. Bepaalde vitamines en mineralen hebben een toxiciteitsgrens en kunnen bij overmatig gebruik ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Bijvoorbeeld, een teveel aan vitamine A kan leiden tot botafwijkingen, gewichtsverlies en gewrichtspijn, terwijl een overdosis selenium neurologische problemen en spierstijfheid kan veroorzaken. Er is recent een kleinschalig onderzoek gedaan in Duitsland, als je op de link klikt vind je de Nederlandse vertaling hiervan. Geleidelijk optredende gezondheidsschade bij langdurig voeren van verrijkt kant-en-klaarvoer. Auteur: Dr. rer. nat. Stefan Brosig (fysisch chemicus) Helaas hebben wij ook in de afgelopen jaren meerdere gevallen gezien van paarden waarbij beide van bovengenoemde het geval was. Een liefdevolle, niets vermoedende paardeneigenaar denkt het beste voor zijn paard over te hebben door hem dagelijks altijd dezelfde aanvullende vitaminen en mineralen te geven. ‘Mysterieuze’ ziektebeelden doen zich dan voor en dierenartsen staan voor een raadsel. Omdat er een ‘goed’ merk voer wordt gegeven, wordt hier niet verder naar gekeken als mogelijke oorzaak.


Nietsvermoedend overdoseren


1. Meerdere producten door elkaar: helaas zien wij vaak dat de oplossing die paardeneigenaren veelvuldig kiezen voor het oplossen van een probleem is om er iets in te stoppen. Werkt het niet? Doen wij er nog wat bij. Werkt het nog niet goed genoeg? Hoppa, nog iets erbij. Hoe meer je toevoegt, hoe groter de kans bestaat dat je een overdosering geeft aan je paard en hem dus langzaam aan het vergiftigen bent. Vooral producten die niet op elkaar afgestemd zijn, kunnen een gevaarlijke en zelfs dodelijke cocktail vormen voor jouw paard.

2. Teveel geven: Een beetje meer want hij vindt het zo lekker? Of het geeft nog niet het gewenste resultaat dus we voegen er gewoon nog wat bij. Vooral bij de super geconcentreerde vitaminen en mineralen brokjes waar je maar een paar 100 gram van moet geven, over-doseer je al erg snel. Een paar brokjes meer, is al meer dan wordt aanbevolen.

3. Altijd hetzelfde: Als je dag in, dag uit, jaar in, jaar uit jouw paard hetzelfde product geeft dan kan ik jou garanderen dat je jouw paard over-doseert of op zijn minst uit balans doseert. Hoe weet ik dit? Door logisch na te denken. Elk seizoen is anders en paarden eten nooit altijd hetzelfde, dat is onmogelijk. Velen hebben in de zomer gras en in de winter hooi. Dit is al zo’n groot verschil in welke voedingsstoffen er meer en minder aanwezig zijn. Hoe kan een product dat altijd hetzelfde is, de tekorten van jouw paard aanvullen? En ook al staat jouw paard op enkel hooi, zelfs dan is het onmogelijk want geen een hooi partij is hetzelfde. Erger nog, geen enkele hooibaal is hetzelfde! Dit komt doordat weilanden niet allemaal 100% recht zijn, en hierdoor vochtig of droger kunnen zijn. Er staan soms bomen langs de wei en dus bevinden er zich schaduwplekken, verschillende planten en zo kan ik nog veel meer factoren benoemen die invloed kunnen hebben op de voedingswaarde van elk stukje gras, dat uiteindelijk in een groot pak hooi gaat. Dit is ook waarom wij nog steeds versteld staan dat mensen het doen van hooianalyses serieus nemen en erger nog hierop hun producten samenstellen. Het enige wat een hooianalyse zou kunnen doen is een hele vage indicatie geven van wat jij in je schuur hebt staan. Maar om je rantsoen hier volledig op aan te vullen, is naar onze mening zeer foutgevoelig met gevaarlijke consequenties.



Pas op, te kort! Nooit: pas op, teveel? Teveel van ons denken nog steeds dat paarden een tekort hebben en dit opgelost kan worden door er iets meer in te stoppen. Wie staat er allemaal nog weleens bij stil dat vele gezondheidsproblemen ook veroorzaakt kunnen worden door teveel? Het is volgens ons niet voor niets dat afgelopen jaren veel paarden echt te dik zijn en er steeds meer welvaart ziektes voorkomen zoals hoefbevangenheid. Het spijsverteringsstelsel van paarden staat nog ontzettend dicht bij de natuur en is het belangrijk dat zij zo min mogelijk fastfood naar binnen werken. Het zijn sobere dieren die de meeste van hun tijd staan te eten, dus hoe meer hoe beter. Dit betekent niet: hoe voedzamer hoe beter. Juist het tegenovergestelde, als je wil dat ze langere tijd eten tot hun beschikking hebben. Zelfs als je paard te dun is (let goed op of je paard echt te dun is of dat je slechts denkt dat hij te dun is), is het belangrijk om te kijken waarom je paard te dun is in plaats van hem vol te stoppen met van alles om hem proberen vet te mesten. Hier is niets gezonds aan.


Meer spiermassa door voer

Momenteel is het denken dat je een paard gespierd kan krijgen doormiddel van het voeren van supplementen een hardnekkige fabel. Speelt voeding een rol in het opbouwen van spiermassa? Ja natuurlijk. Maar denken dat je spiermassa kan opbouwen doormiddel van voeding, dat slaat de plank mis. Het zou toch geweldig zijn als ik gewoon anders zou kunnen eten en zonder iets te doen, behalve het de tijd geven, ineens een bodybuilder zou kunnen zijn? Het werkt echt niet anders bij paarden. Als jij graag wilt dat jouw paard een betere bovenlijn ontwikkelt dan is het ook belangrijk dat je hier gericht en regelmatig op gaat trainen.

Paarden vanuit de natuur hebben geen supergoed ontwikkelde bovenlijn. Dit is iets wat wij graag terug zien bij onze gedomesticeerde paarden zodat wij erop kunnen rijden. Dit is ook een van de belangrijke verschillen tussen de paarden in het wild en onze sportpaarden. Paarden in het wild hebben geen extra gespierde bovenlijn nodig en zullen deze dan ook niet ontwikkelen. Dus helaas voor je als je dacht dat je door je paard in een paddock paradise te huisvesten dit zou helpen met een bovenlijn. Dat is een fabel en je zult toch met je paard moeten gaan trainen. Wel helpt het paardvriendelijk huisvesten met waardevolle andere dingen zoals basisconditie, soepele gewrichten, goede doorbloeding en betere afvoer van afvalstoffen. Niet alleen een gelukkig paard maar ook nog voldoende andere goede redenen om te huisvesten Vanuit het Paard!



Hoe vul je dan het rantsoen aan?

Om de gezondheid en het welzijn van onze paarden optimaal te bevorderen, is het van essentieel belang om te kijken vanuit de natuurlijke behoeften. Paarden zijn van nature grazers en hebben zich geëvolueerd om een dieet te consumeren dat voornamelijk bestaat uit gras, kruiden, bomen, noten en zaden die ze in hun natuurlijke omgeving kunnen vinden. Dit dieet voorziet hen van een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen en biedt alle elementen die essentieel zijn voor hun welzijn.

Helaas hebben wij in Nederland niet de luxe om onze paarden toegang te geven tot hectaren aan weides waarin ze helemaal zelfstandig hun voeding zouden kunnen regelen. En toch vinden wij dat een gezond voedingspatroon voor een paard moet gericht zijn op het aanbieden van verse, gevarieerde grassen en/of kwalitatief hooi dat de basis vormt van hun voeding. Daarnaast kunnen andere planten, kruiden, noten en zaden dienen als waardevolle aanvullingen, waardoor paarden kunnen profiteren van hun medicinale eigenschappen en voedingsstoffen. Kruiden zoals paardenbloem, brandnetel en kamille kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan de spijsvertering en het algehele welzijn van het paard ondersteunen. Het mooiste is als paarden deze zelf kunnen vinden op hun weides om zo te kiezen welke en hoeveel ze ervan eten. Noten en zaden zoals lijnzaad, zwarte zonnebloempitten en pompoenpitten kunnen waardevolle vetzuren leveren die essentieel zijn voor de gezondheid van de huid en vacht.

Sinds 2018 geven wij onze paarden geen vitaminebrok en/of supplementen. Wij merken niet alleen grote verschillen zoals dat onze pony’s geen last meer hebben van bevangenheid ondanks dat ze ook toegang hebben tot beperkt gras, geen overgewicht, zelden dierenartsen nodig hebben maar ook in de kleine details zie je positief verschil. Ze zitten over het algemeen lekkerder in hun vel.


Hoe werkt het in de praktijk? Vanuit de wetenschap dat paarden zelf kunnen kiezen wat goed voor ze is en wat niet hebben wij een test ontwikkeld om ons te helpen kijken wat ze nodig hebben. Wij werken met zoals wij dat noemen kruidentesten. Wij beschikken over meer dan 60 kruiden/noten/ zaden/granen. Elke 3 maanden doen wij samen met elk paard een test om te kijken waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Op basis hiervan maken wij een op het individu aangepaste muesli die ze dan krijgen voor 8 weken.

Het is fantastisch om te zien dat elk paard iets anders kiest en het ook met de seizoenen verandert. Ook is het ontzettend waardevolle informatie want hieruit kunnen wij soms ook zien of het paard ergens last van heeft en misschien wat extra ondersteuning nodig heeft op een bepaald gebied. In de afgelopen tijd hebben steeds meer mensen interesse getoond in hoe wij deze testen uitvoeren en hoe een paardeneigenaar die zelf ook veilig zou kunnen doen. Wij worden regelmatig gevraagd of wij over dit onderwerp niet lezingen en of een cursus kunnen ontwikkelen. Wij denken erover na en mochten wij besluiten om dit in de toekomst aan te bieden en je interesse hebt, kan je je hier vrijblijvend aanmelden onderaan elke pagina op onze website als subscriber om hiervan op de hoogte te blijven.

Samenvattend

In plaats van te vertrouwen op supplementen en (geconcentreerde) vitaminebrokken kunnen we beter streven naar een natuurlijk dieet dat aansluit bij de natuurlijke behoeften van onze paarden. Door te kiezen voor gezonde voeding die zo dicht mogelijk voortkomt uit hun natuurlijke omgeving, kunnen we de voedingsbehoeften van onze paarden op een holistische en uitgebalanceerde manier vervullen. Door terug te keren naar de basis en te kijken vanuit de natuur, kunnen we onze paarden voorzien van de voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen die ze nodig hebben om te gedijen in hun leefomgeving.

In plaats van te vertrouwen op geconcentreerde vitaminebrokken of geïsoleerde supplementen, streven wij liever naar een gezonde en uitgebalanceerde voeding voor paarden, met toegang tot voldoende vers en divers gras/kruiden, hooi en andere natuurlijke voedingsmiddelen. Door een holistische benadering te volgen, waarbij het dieet wordt afgestemd op de individuele behoeften van het paard, zorgen wij voor een optimale gezondheid en welzijn zonder onnodige en gevaarlijke supplementen.

Laten we niet vergeten dat de beste manier om onze paarden te ondersteunen in hun welzijn, gezondheid en prestaties ligt in het bieden van een dieet dat hen in staat stelt om hun natuurlijke voedingsbehoeften te vervullen. Een gezond voedingspatroon, aangevuld met natuurlijke kruiden, noten en zaden, vormt wat ons betreft de sleutel tot het bereiken van een harmonieuze balans in het leven van onze geliefde viervoeters.


965 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page