top of page

Herfst is weer begonnen, jassen aan! Dekens op?

Voor vele paardeneigenaren een dilemma, doe ik wel of geen deken op? Niemand kan ontkennen dat wij allemaal het beste willen voor onze paarden. Maar soms kan het wel erg ingewikkeld zijn om te weten wat nou precies het beste is voor jouw paard.


Wij stellen voorop dat elk paard en de wensen van een eigenaar voor zijn paard anders zijn. Dit heeft uiteraard invloed op de beslissing of er wel of geen deken opgaat dit seizoen. Wij zijn van mening dat er geen goed of fout antwoord is op deze vraag. Het is per situatie afhankelijk. Wel vinden wij het belangrijk dat mensen bewust een deken opdoen en begrijpen welke invloed die heeft op het paard.


Isolerende functie van de vacht

Gelukkig heeft de natuur paarden een bescherming gegeven tegen de kou. Paarden hebben de mogelijkheid om hun vacht als het ware rechtop te zetten waardoor er een luchtlaag ontstaat tussen de haren. Dit zorgt voor een isolerende werking en je zou kunnen zeggen dat dit als deken werkt.

Het is dus erg belangrijk als je gaat beginnen met dekens om je hiervan bewust te zijn. Doordat je een deken op je paard legt ontneem je hem de mogelijkheid om zijn vacht ‘overeind’ te zetten. Het is dus niet verstandig om in erg koud weer enkel een regendeken zonder grams op je paard te leggen. Je paard zal het hierdoor sneller koud hebben dan warm, aangezien hij zijn isolerende werking van zijn vacht niet kan benutten.Hoe kies je de dikte van je deken?


Als jij van mening bent dat je paard een deken nodig heeft is het dus belangrijk dat je het weer goed in de gaten houdt. Een paard met deken kan zich moeilijker zelfstandig warm houden en dus is het belangrijk dat jij als eigenaar zorgt dat de deken warm genoeg is, maar ook niet te warm. Maar ja, hoe kies je dan de dikte van de deken? Hier hebben wij helaas geen antwoord op, want ook dit is per paard verschillend. Sommige paarden hebben een dikke vacht en hebben hierdoor minder grams nodig dan een geschoren paard. Afgelopen dagen hebben wij helaas behoorlijk wat temperatuur verschillen gehad tussen dag en nacht. Het is vaak voor gekomen dat het verschil rond de 10 graden was. Als je een te dunne deken opdoet zodat hij het overdag niet warm krijgt heb je kans dat je paard het ’s nachts koud heeft. Maar als je een te dikke deken opdoet zodat je paard het ’s nachts niet koud heeft, dan heb je kans dat hij het overdag warm heeft. Een oplossing hiervoor is een deken voor overdag en een andere deken voor de nacht. Blijf zelf ook goed voelen hoe je paard aanvoelt onder de deken, zo leer je de temperatuur van je paard en wat hij nodig heeft kennen.  Pasvorm


Heb je eindelijk besloten hoeveel gram je wanneer op je paard gaat doen, moet je dan ook nog rekening mee houden op de pasvorm! Hebben niet alle paarden gewoon dezelfde maat deken? Was het maar waar dat er een deken bestond die elk paard zou passen. Wat men vaak vergeet is dat een deken bij het paard rondom de schouders zit en dat, hoe passend een deken ook is, het een paard altijd iets zal belemmeren in zijn schoudervrijheid. Er is een reden waarom uitrijdekens voor aan het zadel worden vastgemaakt en niet voor op de borst. Dit om zoveel mogelijk te voorkomen dat een paard zijn bewegingsvrijheid verliest. Een te strakke deken zal de bewegingsvrijheid van je paard behoorlijk belemmeren en er kunnen dan zelfs schuurplekken ontstaan. Maar een te losse deken is ook zeker niet goed want hierdoor komt de sluiting te laag en zal de deken naar achter glijden en alsnog te strak worden met mogelijke schuurplekken.

Als je een deken gaat passen, kijk dan vooral goed naar de sluiting aan de voorkant. Ga gerust een stuk met je paard lopen om goed te kijken dat de deken niet naar achter glijdt en netjes blijft liggen. Er mag geen spanning op de sluiting ontstaan en nergens moet hij trekken. Test ook met een voerbakje op de grond om te kijken wat er gebeurd als je paard zijn hoofd laag doet. Kijk of je dan nog steeds makkelijk met je hand tussen de borstsluiting en bij de schoft kan en let goed op dat hij niet langs de schouders trekt. Als je toch een deken hebt gekocht die gaat schuren is een borstbeschermer eronder geen goede oplossing. Dit betekent dat je deken je paard belemmert. Kijk eerst of je je deken passend kan krijgen doormiddel van de sluitingen, indien mogelijk, losser of strakker te doen. Als het niet helpt dan is een betere oplossing om naar een andere deken op zoek te gaan.


Deken op?


De keuze is aan jou! Kijk goed naar je paard en of hij het nodig heeft. Als je twijfelt of je hebt niet de gelegenheid om je paard regelmatig te controleren, dan kan je misschien beter kiezen om de natuur zijn gang te laten gaan en geen deken op te doen (mits je paard goede schuilmogelijkheden heeft). Een deken is een verantwoordelijkheid die jij voor je paard overneemt, wat soms nodig kan zijn.

334 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page