top of page

Hoe kan jouw paardenpension keuze de wereld een beetje groener maken?


Een vijver is niet alleen voor de paarden om te drinken en in te spelen maar ook het opvang van water zodat de rest van je erf droog blijft.

Biodiversiteit en duurzaamheid bij paardenpensions

Wanneer je jouw paard onderbrengt bij een pensionstal, draait het in de eerste plaats om de zorg voor je paard, maar er komt meer bij kijken dan alleen dat. De keuze van een paardenpension heeft ook invloed op de omgeving en kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan biodiversiteit en duurzaamheid. Als pensionklant kun je, bewust of onbewust, een positieve impact hebben op de natuur door te kiezen voor een pension die investeert in milieuvriendelijke praktijken.


Wat is biodiversiteit en waarom is het belangrijk?

Biodiversiteit verwijst naar de variatie aan leven in een bepaald gebied, inclusief planten, dieren, en micro-organismen. Een hoge biodiversiteit zorgt voor een gezonde en veerkrachtige ecosystemen die essentieel zijn voor onze voedselvoorziening, waterzuivering en klimaatregulatie. In een paardenpension context betekent dit dat het behoud en de bevordering van een rijke variëteit aan planten en dieren in en rond de stal bijdraagt aan een gezond en duurzaam milieu.

Duurzaamheid in paardenpensions

Duurzaamheid in pensionstallen kan verschillende vormen aannemen, zoals:


  1. Groenbeheer en natuurlijke habitat: Paarden pensions die investeren in biodiversiteit hebben vaak weides met een diversiteit aan inheemse planten. Dit creëert niet alleen een natuurlijkere en gezondere omgeving voor de paarden, maar trekt ook verschillende insecten, vogels en kleine zoogdieren aan. Het beheren van het land op een manier die het natuurlijke ecosysteem ondersteunt, helpt bij het behoud van de biodiversiteit.

  2. Gebruik van duurzame materialen: Door gebruik te maken van duurzame materialen bij de bouw en het onderhoud van schuilstallen en schuren, kunnen pensionstallen hun ecologische voetafdruk verkleinen. Materialen zoals gerecycled hout, milieuvriendelijke verf en energiezuinige verlichting dragen bij aan een lagere impact op het milieu.

  3. Waterbeheer: Een efficiënt waterbeheersysteem, inclusief regenwateropvang en hergebruik, helpt bij het verminderen van de waterverspilling. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat er minder druk op lokale waterbronnen komt te staan. Wil je meer hierover weten zie dan onze blog 'Natte voetjes? Ja bij ons wel!'.

  4. Voeding en mestbeheer: Door te kiezen voor goed voer en een verantwoord mestbeheer, dragen paarden pensions bij aan de vermindering van chemicaliën en vervuiling. Composteren en het gebruik van mest als natuurlijke meststof helpen de bodemvruchtbaarheid en ondersteunen een gezond ecosysteem.

Ervaring uit de praktijk

Bij Paarden Pension Buitenkans investeren we jaarlijks in de omgeving waarin onze paarden verblijven. Twee jaar geleden hebben we meer dan 3000 planten langs de omheining geplant. Deze planten dienen niet alleen als heerlijke snack voor de paarden, maar zullen over een paar jaar ook een prachtige, gevlochten heg vormen die als wolfwerende omheining kan dienen. Dit zorgt niet alleen voor een uitdagende en gezonde omgeving voor de paarden, maar biedt ook voordelen voor andere dieren en planten.


Dankzij deze aanpak hebben we bijna geen last van jaarlijkse plagen waar anderen veel hinder van ondervinden. Een voorbeeld hiervan is de eikenprocessierups, die een aantal jaren geleden een groot probleem was in ons land. Ondanks de vele eikenbomen op ons terrein, hadden wij hier geen last van. Dit jaar geldt hetzelfde voor de enorme hoeveelheid slakken; ook hiervan ondervinden wij geen hinder. Door de biodiversiteit te stimuleren, hebben we veel vogels aangetrokken die ons helpen om alles in balans te houden. Geen plagen voor ons!


Je draagt dus niet alleen bij aan de natuur, maar creëert ook een enorme diversiteit in het leven van je paard en ontvangt daar veel waarde voor terug.
De rol van de pensionklant

Als pensionklant speel je een cruciale rol in het ondersteunen en bevorderen van deze duurzame praktijken. Hier zijn enkele manieren waarop je bij kunt dragen:


  • Kies bewust: Zoek naar paardenpensions die actief investeren in biodiversiteit en duurzaamheid. Vraag naar hun milieubeleid en welke stappen ze ondernemen om een duurzame omgeving te creëren.

  • Ondersteun duurzame initiatieven: Neem deel aan of steun initiatieven van de pension die gericht zijn op milieuverbetering, zoals boomplantdagen, schoonmaakacties of educatieve workshops.

  • Verspreid het woord: Deel je positieve ervaringen en de voordelen van duurzame paardenpension met andere paardeneigenaren. Dit kan helpen om een bredere bewustwording en aanvaarding van milieuvriendelijke praktijken te bevorderen.

  • Eigen bijdrage: Overweeg om zelf ook duurzame keuzes te maken, zoals het gebruik van milieuvriendelijke verzorgingsproducten voor je paard, recycling van materialen en bewuste omgang met water en energie.


Door jouw paard te huisvesten bij een paardenpension die investeert in biodiversiteit en duurzaamheid, draag je bij aan een gezondere planeet. Dit draagt niet alleen bij aan het welzijn van je paard, maar ook aan het behoud en herstel van onze natuurlijke omgeving. Jouw bewuste keuzes en betrokkenheid kunnen een grote impact hebben op de toekomst van onze biodiversiteit en de duurzaamheid van onze leefomgeving. Kies daarom voor een pension die de natuur en het milieu respecteert en stimuleer anderen om hetzelfde te doen. En laten wij eerlijk wezen, het geef toch een fijn gevoel als je weet dat je meedraagt aan een mooiere en groenere wereld?22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page