top of page

Natte hoefjes? Ja, bij ons wel!

Afgelopen jaar zijn wij veel bezig geweest met het onderwerp: Hoe houden wij de huisvesting van onze paarden droog en betaalbaar?

In het begin hebben we ons gefocust op de mogelijkheden om te zorgen dat er zoveel mogelijk oppervlakte droog blijft en je uiteindelijk minder water hebt op het erf. De tips die binnen kwamen waren onder andere drainagesystemen, kunststof roosters, ophogen door middel van zand aanvoeren of zand keren en verharden.


De aangeboden opties klinken in eerste instantie als oplossingen, totdat men zich realiseert hoeveel werk er moet gebeuren en welke kosten dat met zich meebrengt. Voor deze opties is het belangrijk dat het stuk dat je wilt verbeteren goed wordt voorbereid. Dit is ongeacht welk systeem je kiest en op welke soort ondergrond je zit. De conclusie, zoals waarschijnlijk veel van jullie al weten, is dat het merendeel van deze opties een behoorlijke kostenpost met zich meebrengt, vooral voor de hobbyisten onder ons. Wij gunnen allemaal onze paarden zoveel mogelijk droge ruimte. De verbeteringen zullen hierdoor vaak op een groot oppervlakte plaats moeten vinden waardoor veel van de hierboven genoemde opties helaas onbetaalbaar worden.

Niet alleen zijn de kosten vaak een probleem; een klacht die wij veel horen is dat mensen veel geld hebben geïnvesteerd, maar dat uiteindelijk het probleem zich heeft verplaatst. Je hoogt een stuk op waardoor een ander stuk (dat daarvoor wel droog bleef) ineens helemaal nat is. Velen krijgen het gevoel van dweilen met de kraan open.


De paarden van PP Buitenkans hebben ons echter een optie laten zien waar wij niet eerder aan gedacht hadden. In hun paddock hebben zij in de afgelopen twee jaar heuvels en dalen gelopen. Stukken van de paddock zijn hoog en andere stukken zijn lager. Toen het had geregend zagen wij dat de lage stukken vol met water waren en de hoge stukken droger bleven. Dit is uiteraard logisch aangezien water altijd het laagste punt zoekt.


Voor heeft dit een lange termijn oplossing geboden die ook nog een goed is voor de natuur. Bijna al het water wat op ons erf valt, gaat weer de grond in.


Wil je meer hierover lezen en nog andere leuke oplossing ontdekken?36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page