top of page

Vrij in jouw PaardenParadijs?

Het is een droom van veel paardeneigenaren om hun paarden aan huis te hebben in een prachtige paardenparadijs. Genietend vanuit je keukenraam kijkend naar jouw gelukkige paarden. De echte die-hards gaan zelf een stapje verder en willen niet alleen maar zelf genieten maar willen ook graag de mogelijkheid bieden aan anderen om te kunnen genieten en beginnen een paardenpension. Het is toch geweldig als paarden de vrije keuze hebben om dag en nacht gewoon paard te kunnen zijn en hun leven en ritme helemaal zelf te bepalen? Helemaal vrij, heerlijk! Door paarden de ruimte en keuzemogelijkheden te bieden, ben je als mens ook veel minder gebonden en heerlijk vrij, toch?

Paradijs, ook voor de mens?

Als jij bewust kiest om een paradijs voor je paard te maken, vind je het belangrijk om paarden te begrijpen en je helemaal in te lezen over wat paarden zijn en wat zij nodig hebben. Je investeert niet alleen veel tijd om te denken Vanuit het Paard, maar ook geld om het daadwerkelijk tot uiting te brengen. Je wilt niets liever zien dan dat jouw paarden gelukkig zijn en genieten van de vrijheid die jij voor ze hebt mogelijk gemaakt. Iedereen komt er vroeg of laat helaas achter dat 'hoe meer je weet, hoe minder je weet'. Het lijkt soms wel de doos van Pandora die je openmaakt.

Als je hierbij ook nog eens een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt voor het geluk van jouw paard krijg je vaak de gevaarlijke combinatie voor jou als mens, met als gevolg: gevangenschap. Je kan niet meer zomaar weg, zonder dat je van alles hebt geregeld voor het geluk van jouw paarden. Door weer en wind moet je dagelijks zorgen dat de mest wordt opgeruimd, er voldoende ruwvoer is en als je pech hebt ben je reparaties aan het uitvoeren omdat jouw gelukkige viervoeter weer eens iets heeft weten te slopen. En dit allemaal naast een fulltime baan! Als je geen ander werk hebt, kan het een heerlijk tijdverdrijf zijn, maar dat moet jouw lichaam dat ook maar net zo vinden. Het zware werk is niet voor iedereen dagelijks weggelegd. Maar dat allemaal even daargelaten, hoe heerlijk is het dat je helemaal niet meer afhankelijk bent van jouw pensionhouder en je nu echt alles zelf mag beslissen voor jouw paarden!


ALLE beslissingen MOET je zelf nemen

Met een eigen paardenparadijs komt ook het geluk dat je alle beslissingen van je paarden vanaf nu dan ook helemaal zelf mag bepalen! Heerlijk toch? Niet als je steeds aan jezelf twijfelt en je niet alle informatie voor handen hebt om een beslissing te maken. Waar je vroeger altijd alles anders wilde bij de pension waar je paard stond, snak je soms weer naar minder verantwoordelijkheid en realiseer je je dat het toch wel fijn is om iemand te hebben die veel ervaring heeft met het houden van paarden. Waar je vroeger je paard uit de weide haalden om heerlijk zorgeloos wat samen te gaan doen, zit je nu in de wei gehurkt kijkend naar alle plantjes of er niet iets giftigs tussen zit waardoor je paarden dood zouden kunnen gaan. Je mag nu ook zelf kiezen wat je jouw paarden voert en kom je in een marketingwereld terecht van bedrijven die allemaal tegen je schreeuwen dat als je hun voer niet neemt, je een slechte paardenmama bent. Je geeft paarden maar onbeperkt hooi omdat je dan zeker weet dat ze genoeg hebben, maar velen komen er vroeg of laat achter dat er toch iets meer nodig is dan dat. Vooral als je paarden moddervet worden met alle gezondheidsgevolgen van dien. Je gaat online en gaat daar vragen stellen waar je vaak eerst helemaal onder vuur wordt gelegd omdat je het volgens 'de geleerde' zo fout aanpakt dat je nog net geen dierenmishandelaar bent! Poeh, leuk hoor dat hebben van een paardenparadijs. Als je echt geluk hebt dan hebben je paarden verder geen gezondheidsproblemen, vermaken zij zich in hun ruimte wat jij met bloed, zweet en tranen voor ze hebt gemaakt en kan je als je tijd over hebt genietend naar ze kijken.


PaardenParadijs als PaardenPension

Als je helemaal gek bent en extreem veel van paarden houdt, dan wil je niet alleen maar een paardenparadijs aan huis maar dan maak je er een paardenpension van zodat je het geluk kan delen met anderen. Heerlijk, nog meer paarden om gelukkig te maken en je bent nooit meer alleen. Met de paarden komen er klanten bij die het ook allemaal belangrijk vinden wat een paard is en wat zij nodig hebben. Ze komen niet voor niets met hun paard bij jou staan en verwachten wel dat hun paard gelukkig is en dat jij daar alles aan zal doen om daarvoor te zorgen. Je biedt tenslotte een paardenparadijs aan en dat moet je toch wel waar maken! Diegenen onder ons die zich dan ook nog eens overal verantwoordelijk voor voelen voor het geluk van alle paarden en echt denken dat zij als pensionhouder de enige factor zijn die meespeelt, krijgen levenslang. Langzaamaan en voor anderen echt supersnel, zit je gevangen in jouw (paarden)paradijs.


Laat het jou niet gebeuren!

Gelukkig na 10 jaar van het hebben van een paardenpension die een waar paradijs is voor paarden kan ik je vertellen dat het allemaal niet zo hoeft te zijn. Tuurlijk, zoals met alles heb je voor- en nadelen, maar ik zou het niet anders willen. Ik hou van alle paarden, klanten en uitdagingen die ik hier heb op mijn bedrijf. De persoonlijke groei die ik heb meegemaakt, de rust die ik heb gevonden en hoe prachtig het leven met paarden is vind je allemaal terug als je bij mij rondloopt. Paarden houden in een paardenparadijs gaat zeker niet vanzelf en heb je kennis voor nodig. Ik heb mij in de afgelopen jaren niet alleen verdiept in het inrichten van paardvriendelijke huisvesting en het runnen van een paardvriendelijke pension maar ook in het stukje natuurlijke voeding dat het paard zelf kiest.

Het houden van paarden in een PP is niet alleen maar veel werk, er is ook ontzettend veel plezier, verbinding en ontwikkeling te vinden voor diegene die het wilt. Komende jaar wil ik mij meer gaan richten op het helpen van paardenpensions en PP's aan huis (particulieren). Ik wil graag al mijn kennis en ervaring met jullie delen om te zorgen dat iedereen gelukkig en gezond blijft zodat de paarden allemaal in een paardenparadijs kunnen blijven wonen. Ook paardenliefhebbers die serieuze ambities hebben voor een eigen PP zullen van harte welkom zijn.


Heb ik jou nieuwsgierig gemaakt en wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis en vrijblijvend in.
293 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page