top of page

De mythe van de stal: waarom paarden niet achter tralies horen

Bijgewerkt op: 15 jun.


Hengst met vrienden op een track

In mijn jaren als paardenliefhebber, professional en pensionhouder voer ik talloze gesprekken over de juiste manier om voor paarden te zorgen. Wat mij betreft is er geen gesprek mogelijk: paarden behoren niet in stallen. Het is tijd om out-of-the-box te denken. De wetenschap en het gezond verstand zijn glashelder over dit onderwerp.


Als je de wetenschappelijke literatuur hebt gelezen, weet je dat het langdurig opsluiten van paarden, in een kleine ruimte, schadelijk is voor hun fysieke en mentale gezondheid. Studies hebben keer op keer aangetoond dat beperkte beweging en sociaal isolement leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, van kreupelheid en maagzweren tot gedragsproblemen zoals weven en luchtzuigen. Maar zelfs zonder deze wetenschappelijke achtergrond, kunnen we met ons gezond verstand begrijpen waarom het opsluiten van paarden een slecht idee is.


Paarden zijn van nature kuddedieren. Ze voelen zich veilig en gelukkig in het gezelschap van soortgenoten. Het is inherent aan hun wezen om sociaal contact te hebben. Het individueel opsluiten van een paard ontneemt het die essentiële interactie en kan leiden tot stress en angst. Daarnaast zijn paarden gemaakt om kilometers per dag te lopen en hebben geen dag en nachtritme. In het wild leggen ze dag en nacht enorme afstanden af, altijd op zoek naar voedsel en water. Hun lichaam is ontworpen voor beweging. Het opsluiten van een paard in een stal, waar het zich nauwelijks kan omdraaien, gaat volledig in tegen deze natuurlijke behoefte. De fysieke en mentale schade die hierdoor kan ontstaan, is significant.

Een vijver is niet enkel voor drinken en spelen maar ook voor het opvangen van water waardoor de rest droog blijft.

Bij Equine Visions geloven we in het creëren van een omgeving die het natuurlijke gedrag en de behoeften van paarden respecteert. Dit betekent zoveel mogelijk vrije beweging en sociaal contact. We hebben een ethische verantwoordelijkheid om het welzijn van paarden voorop te stellen.


Gedragsproblemen, welzijnsproblemen en de basisbehoeften

Regelmatig krijg ik de vraag om mensen te helpen met gedragsproblemen van hun paard. Het eerste wat ik altijd vraag, is naar de huisvesting van het paard en of er voldaan wordt aan de basisbehoeften: vriendschap, bewegingsvrijheid, onbeperkt ruwvoer en water, en schuilmogelijkheden. Als hier niet aan wordt voldaan, kan ik helaas niet helpen. Dit is de fundering voor een gezond en gelukkig paard. Als dit niet klopt, ben je symptomen aan het bestrijden in plaats van de oorzaak aan te pakken, en dat doe ik niet.


Paarden maken voorzichtig contact met behulp van een begrenzing

Er bestaan geen uitzondering

Na ruim 11 jaar ervaring heb ik talloze fabels en misverstanden kunnen weerleggen. Het komt te vaak voor dat er situaties zijn waarin mensen denken dat het niet mogelijk is om aan de basisbehoeften van hun paarden te voldoen.  Elke dag weer, bewijs ik het tegendeel. Zo hebben we een hengst die vanaf jongs af aan altijd alleen heeft gestaan, succesvol in een kudde met vrienden kunnen plaatsen. Meerdere hengsten hebben we geholpen om met andere paarden samen te leven. Daarnaast hebben we drie paarden met een koliekoperatie succesvol kunnen revalideren zonder ze op te sluiten in een kleine stal. Deze paarden kregen altijd de ruimte om te bewegen, keuze tussen binnen of buiten staan, toegang tot sociaal contact en onbeperkt ruwvoer en water, wat hun herstel ten goede kwam.


Waarom bestaan stallen nog?

De enige reden dat mensen hun paarden nog opsluiten in stallen, heeft te maken met traditie 'omdat het zo hoort' of menselijke uitdagingen op het gebied van ruimte, geld en aanpassingsvermogen. Dit heeft niets te maken met de gezondheid van de paarden. Elk paardenbedrijf zou op zijn minst uitloopstallen kunnen realiseren, zodat er dag en nacht voldaan kan worden aan alle basisbehoeften.


Enkel de beperking van de mens, beperkt nog de paarden.

Laten we samen werken aan een toekomst waarin alle paarden de vrijheid, beweging en sociaal contact krijgen die ze verdienen. Als je vragen hebt of meer wilt weten over hoe we dit bij Equine Visions aanpakken, sta ik altijd open voor een constructief gesprek. Voor mij is er echter geen discussie over het opsluiten van paarden in stallen: het is simpelweg geen optie.

Kudde paarden die samen aan het rusten is

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page