top of page

Winter. Nat, koud en op stal?

Bijgewerkt op: 3 sep. 2020

Het weer van de afgelopen dagen lijkt de herfst dichtbij en staat de winter ook weer bijna voor de deur. Dit in combinatie dat ook straks de klok weer wordt verzet en tot ellende van de meeste mensen wordt het steeds vroeger donker wordt is het hoogtijd om weer eens na te denken over de huisvesting van onze paarden. Wat moeten wij nu met onze paarden doen, binnen of buiten houden?

Als het al niet lastig genoeg was om te beslissen of er wel of geen deken op je paard ging doen dit jaar, is er voor vele mensen een nog ingewikkelder vraag: “hoe lang moet mijn paard buiten staan in de winter?”

In Nederland lopen de meningen behoorlijk uiteen met betrekking tot dit onderwerp. Wat de een diervriendelijk vindt, vindt een andere dierenmishandeling. Gelukkig waar de meeste paardeneigenaren het over eens zijn is dat een paard vrije beweging en sociaal contact nodig heeft.


Een belangrijke fysieke behoefte van het paard is bewegen. Als bewegingsdier legt een paard in de natuur zo’n minimaal 8 tot 15 kilometer af tijdens het grazen. Paarden zijn anatomisch zo gebouwd dat niet enkel hun botten, banden en pezen beweging nodig hebben om sterk te blijven, maar het is ook belangrijk voor hun spijsvertering en mentale gezondheid.  Uiteraard leven onze paarden niet meer in de natuur en is het bijna onmogelijk om een omgeving voor ze te creëren waar ze zoveel lopen. Ook vraag ik mij af dat als onze paarden zoveel zouden moeten lopen, of ze dan nog wel zin/energie hebben om iets met ons samen te doen. Gelukkig hoeven wij ons daar niet over druk te maken want zo’n leefomgeving is bijna niet mogelijk te creëren in Nederland. Wel lijkt het dus belangrijk voor onze paarden dat ze de mogelijkheid hebben om vrij te bewegen.

Wist jij dat paarden niet langer dan een uur achtereen stil staan? Wilde paarden staan maar 20% van de tijd stil, dit is minder dan 6 uur per 24 uur. Toen ik dit voor het eerste hoorde dacht ik bij mijzelf, hoe weinig slaapt mijn paard dan wel niet? Paarden slapen maar een paar uur per 24 uur. Ze slapen weinig en kort omdat het vluchtdieren zijn. Het grootste gedeelte van hun slaap bestaat uit soezen. Dit doet een paard ongeveer twee uur per dag, telkens een paar minuten achter elkaar. Ga jij nu anders kijken naar je paard tijdens het poetsen als hij op rust staat, ontspannen en oogjes half dicht?


Als onze paarden minder dan zes uur per dag slapen en dit ook niet achtereen doen, wanneer slapen onze paarden dan? Paarden hebben geen dag en nacht ritme zoals als wij dat hebben. Ze slapen tussen de bedrijven door (vaak staande). Ik betrap mezelf nog weleens als ik ‘s avonds bij de paarden weg ga ik “welterusten!” zeg, jij ook? Ik moet er nu stiekem wel om lachen als ik het alsnog soms per ongeluk zeg.


In de winter staan paarden in Nederland veel op stal, veelal in verband met het snel donker worden en de kou. Na deze informatie was ik nu wel benieuwd wat paarden dan doen als ze zo lang op stal moeten staan. Als wij nu weten dat onze paarden minder dan 6 uur slapen per etmaal, wat doen onze paarden dan al die uren stil in een stal? Wij weten ook dat paarden 60% van de tijd eten en lopen. Hieruit komt dan de realisatie dat het niet enkel belangrijk is voor onze paarden om vrije beweging te hebben, maar ook voldoende ruwvoer.Wij willen allemaal het beste voor ons paard en gelukkig realiseren de meeste eigenaren zich ook dat paarden bepaalde fysieke behoeftes hebben die wij niet kunnen negeren. In Nederland is het voor vele een gewoonte om de paarden met daglicht buiten te hebben en als het donker is weer binnen. Maar als jij nu weet dat een paard geen dag en nacht ritme heeft, bewegingsdrang en minder dan 6 uur per eetmaal slaapt,  is dit dan nog wel logisch? Als wij onze paarden binnen zetten om ze te beschermen tegen de weersinvloeden, wat is de reden dat wij ze overdag, ook als het regent of er een brandende zon is, ze wel buiten zetten, vaak zonder schuilstal? En ’s nachts als het droog is binnen houden?


Is het dan niet veel makkelijker om een paard de vrije keuze te geven wanneer hij slaapt, eet, schuilt of beweegt? De ideale oplossing lijkt mij dat onze paarden ten alle tijden zelf kunnen kiezen. Wat heb je hiervoor nodig? Een (schuil)stal met vrije uitloop. Een paard kan dan voortdurend zijn natuurlijke bewegingsdrang uiten en schuilen indien het nodig is Wij hoeven dan niets meer voor de regelen en ook niet meer het weer in de gaten te houden. Met een beetje creatief denken en een wil om te willen veranderen kan je al doormiddel van simpele aanpassingen vaak je paard meer vrije keuze geven. Ga de uitdaging aan en durf te denken ‘out of the box’!1.022 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page