top of page

Recht op eigen leven
Hoe vaak sta jij stil bij hoe het leven van jouw paard eruit ziet als jij er niet bent? Vele dagen in de week, uren achtereen, zijn paardenliefhebbers te vinden in het bijzijn van paarden. Ze zijn een ontzettend leuke tijdbesteding en een waardevolle toevoeging aan het leven van de mens. Maar hoe zit het met hun leven?


De standaard norm voor paarden is dat ze grotendeels van de dag eenzaam worden opgesloten in een te kleine ruimte. De definitie van eenzame opsluiting*:

Eenzame opsluiting is een vorm van opsluiting die zich onderscheidt door het leven in afzonderlijke cellen met weinig of geen zinvol contact met andere gevangenen...


Bij mensen wordt deze vorm van huisvesting ingezet als straf en is het al jaren niet meer toegestaan om het langere tijd achtereen in te zetten. Door o.a. onderzoeken is gebleken hoe ernstig de negatieve psychologische gevolgen zijn voor de mens en beschouwt de Vereinigde Naties een eenzame gevangenisstraf langer dan 15 dagen als marteling*:

Volgens een overzichtsstudie uit 2017 "heeft een robuuste wetenschappelijke literatuur de negatieve psychologische effecten van eenzame opsluiting vastgesteld…"


Dat klinkt heel hard, maar als we eerlijk naar de huisvesting van paarden kijken is ‘eenzame opsluiting’ helaas wel een treffende omschrijving. Het paard wordt gehouden in afzonderlijke cellen met weinig tot geen zinvolle contact met anderen paarden. Ze zijn volledig afhankelijk van het management in wat en wanneer zijn kunnen en mogen doen. Alles wordt van buitenaf, door de mens, in het ritme van de mens bepaald: Hoeveel, waar, wanneer en met wie ze eten. Hoeveel waar, wanneer en met wie ze sociale interactie mogen hebben. Hoeveel waar, wanneer en met wie ze mogen bewegen. En als ze geluk hebben wordt er bepaald hoeveel uur je daadwerkelijk vrij buiten mag zijn met anderen.

Maar wacht eens even… Een paard is toch geen mens? Daar ben ik het helemaal met je mee eens! Paarden zijn geen mensen en het is dan ook belangrijk om even te stil staan bij de vraag: wat is een paard. Een paard heeft net als elk ander dier specifieke basisbehoeften die nodig zijn voor een gezond en gelukkig leven. Voor paarden zijn dat:
We zouden kunnen stellen dat de eenzame opsluiting voor paarden misschien nog wel veel erger is dan voor mensen. Wij zijn beiden sociale wezens en hoewel beweging belangrijk is voor de mens, is het niets vergeleken met hoe belangrijk een continuïteit aan beweging is voor een paard. Mensen slapen 8 uur per nacht, paarden niet; zij hebben helemaal geen dag- en nachtritme. Als paarden de kans krijgen doen ze in de nacht ongeveer hetzelfde als overdag. Door gevangenschap krijgen ze de dag- en nachtritme van de mens opgedrongen en staan ze veelal uren achtereen voor zich uit te staren.


Als je denkt dat het al kwelling is voor een mens om langere tijd eenzaam opgesloten te staan, waarom doen wij onze paarden dit dan dag in, dag uit aan?

Het begint allemaal bij de realisatie dat paarden opsluiten in stallen en het controleren van al hun bezigheden niet normaal is. Het is ook zeker niet voor de gezondheid van een paard. Paarden zijn geboren, grote atleten die ruimte nodig hebben om te bewegen en samen te zijn met anderen. Een paard zou nooit vrijwillig uren achtereen stilstaan. Dit belemmert niet alleen de spijsvertering, maar nog zoveel meer en met alle welzijnsgevolgen van dien.

We realiseren ons maar al te goed dat onze huidige paarden niet vrij en wild in de natuur kunnen leven en ze wel in enige vorm opgesloten moeten worden. Echter zien wij wel een verschil tussen opsluiten op 3,5 bij 3,5 meter en opsluiten met voldoende ruimte om samen te zijn, te bewegen en keuzevrijheid te hebben.Het moet anders. En weet dat het ook gewoon anders kan! Een prachtig voorbeeld is Paarden Pension Buitenkans. Al ruim 9 jaar een paardenpension dat denkt en werkt vanuit het paard. De paarden leven in vier verschillende kuddes, met ruime schuilstallen en de keuzevrijheid over de indeling van hun leven. Zowel paard als mens worden vrijgelaten in hun eigen ritme en leven.


De volgende keer dat jij je staldeur dicht doet, kijk eens goed naar je paard en stel jezelf de vraag: 'Wat gaat mijn paard allemaal doen en beleven totdat ik er weer ben?'


Wil je meer weten over paarden, leren denken Vanuit het Paard en wat zij nodig hebben:
Zoek je een paardvriendelijk pension bij jou in de buurt: https://www.hetnieuwepaardenhouden.nl/


*Eenzame opsluiting is een vorm van opsluiting die zich onderscheidt door het leven in afzonderlijke cellen met weinig of geen zinvol contact met andere gevangenen, strikte maatregelen om smokkelwaar te controleren en het gebruik van aanvullende veiligheidsmaatregelen en apparatuur. Het is speciaal ontworpen voor storende gevangenen die een veiligheidsrisico vormen voor andere gevangenen, het gevangenispersoneel of de gevangenis zelf - maar kan ook worden gebruikt als een maatregel van bescherming voor gevangenen wiens veiligheid wordt bedreigd door andere gevangenen [1] of als een vorm van disciplinaire straf . [2] [3]
Volgens een overzichtsstudie uit 2017 "heeft een robuuste wetenschappelijke literatuur de negatieve psychologische effecten van eenzame opsluiting vastgesteld", wat heeft geleid tot "een opkomende consensus onder zowel correctionele als professionele, geestelijke gezondheids-, juridische en mensenrechtenorganisaties om het gebruik drastisch te beperken. van eenzame opsluiting." [4] De Verenigde Naties beschouwen eenzame opsluiting van meer dan 15 dagen als marteling . [5] https://stringfixer.com/nl/Security_housing_unit
179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page